Prva stran    Kontakt    Podjetje   
Fotovoltaika Solarna centrala Pametna hiša Sledilni sistem Povezave

Vprašanja in odgovori

Kaj je to fotovoltaični sistem oziroma elektrika iz sonca?

Fotovoltaični sistem je sistem sestavljen iz fotovoltaičnih modulov oziroma sončnih celic, ki sončno svetlobo pretvarja v električno energijo, ter pretvornika za pretvorbo enosmerne napetosti v izmenično omrežno napetost.

Kakšne so koristi fotovoltaičnega sistema ?

Neposredna korist je lastna proizvodnja električne energije, katero lahko v celoti uporabite za lastno porabo ter tako zmanjšate stroške in odvisnost od javnega el. omrežja, lahko pa presežek prodate tudi naprej. Pogosto se v okviru fotovoltaičnega sistema uporablja tudi akumulatorska baterija za shranjevanje el. energije, katero lahko nato uporabljate v večernih ali nočnih urah, ko sonca ni več in sončne celice pač ne proizvajajo več el. energije.

Ali se lahko celotna hiša oziroma poslovni objekt pokriva z električno energijo iz fotovoltaičnega sistema?

Teoretično je to popolnoma izvedljivo, v praktičnem primeru je pa seveda odvisno od velikosti sistema. Fotovoltaični sistem lahko čez dan, ko sije sonce, brez težav pokriva večino porabnikov, vendar običajno porabnikov z veliko močjo, kot so različni bojlerji, grelniki, težki stroji, pečice..., ne priklapljamo na fotovoltaične sistem, ampak direktno na javno el. omrežje. Solarna centrala SC oziroma centralna enota CNE sicer omogoča s pomočjo pametnega koriščenja obeh virov, tako da naprimer jemlje 20% energije iz fotovoltaičnega sistema, 80% iz javnega el. omrežja.

Kje lahko postavimo sončne celice ?

PV module oziroma sončne celice se lahko postavi kamorkoli, kjer ni vidnih ovir pred soncem. Moduli se lahko namestijo na strehe, fasade, garaže, rastlinjake, stene, različne konstrukcije ... dejansko povsod tam, kjer je sončna lega in ni senc.

Kolikšen je izkoristek sončnih celic ?

Največji izkoristki sončnih celic se gibljejo od 7% do 17%  za serijsko izdelane module, medtem ko v razvojnih laboratorijih dosegajo nekje do 30%.
Praktični izkoristek celotnega sistem modulov je odvisen tudi od naklona in lege ter se čez dan spreminja tudi zaradi gibanja sonca. Če sistem oziroma nosilno konstrukcijo opremimo s sistemom za sledenje soncu, kar pomeni da sledilni sistem sproti skrbi za najbolj optimalno pozicijo in naklon PV modulov na položaj sonca, je lahko praktični izkoristek sistema precej višji.

 

 

 

© 2004-2014 ETRA d.o.o., Ind. cona Bukovžlak 101, 3000 Celje  |   info@etra.si  |   +386 3 780 22 60 Oblikovanje: ETRA d.o.o.  |  Kontakt  |  Prva stran